2017-06-17: Faldunderlag. Hvad skal du vide?


Faldunderlaget under og omkring legepladser irriterer og ærgrer mange legepladsejere. Det er forståeligt, for etablering og udbedring af stødområde er ikke sjældent en bekostelig affære. Men hvad er fup, og hvad er fakta, når det kommer til faldunderlag?

 


 

Pas på! Gummihulmåtterne overholder langt fra altid de gældende regler om støddæmpende materialers stødabsorberende kvaliteter.

 


Velkommen til DANSK LEGEPLADSRENOVERINGs nyhedsbrev om legepladssikkerhed og legepladsentreprise. Sæsonen er i fuld gang, der hujes og leges på alle de skønne legepladser rundt omkring i landet – til udelt glæde for både børn og voksne. Det betyder desværre også flere skader på legepladsen på grund af manglende eller mangelfuldt faldunderlag, men hvad er faktisk værd at vide for legepladsejeren, når det kommer til faldunderlag?

Afgørende for faldunderlaget er den såkaldte faldhøjde. Mange tror, at der skal faldunderlag under alle redskaber, men det er faktisk ikke tilfældet. Er faldhøjden under 60 cm og er der ikke tale om tvungen bevægelse, så foreskriver legepladsstandarden ikke noget. Har man f.eks. en balancebom, hvor den øverste faldhøjde er 59 cm, så kan der være hvilket som helst underlag under, så længe brugeren ikke kan falde ned på spidse eller skarpe genstande. Er faldhøjden mellem 60 og under 100 cm, er harpet muld eller velplejet græs tilstrækkeligt støddæmpende, men er er faldhøjden 100 cm eller mere, ja, så skal der laves et egentligt faldunderlag med flis, faldgrus, faldsand eller kunststof.

Overholder man anvisningerne i legepladsstandarden, er det en smal sag at få leveret den rigtige løsning i flis, grus eller sand. Det kan straks være vanskeligere at afgøre materialets stødabsorberende evne, når det drejer sig om kunststoffer, for her foreskriver standarden, at det skal testes. Leverandøren af materialet skal hjælpe dig i det det tilfælde, hvor du bestiller f.eks. gummiunderlag, og en enkelt advarsel er her på sin plads.

For en del år siden udviklede man en gummihulmåtte, som skulle hjælpe medarbejderne ved en produktionslinje til at afbøde hårdt underlag, f.eks. betongulv. Nogen fik den ide, at denne måtte kunne bruges som stødabsorberende græsarmering på legepladser, men selv om den er solgt til det formål i store mængder, er det desværre sådan, at den i mange tilfælde ikke er egnet til det. Den stødabsorberende virkning er ikke tilstrækkelig, og trods alle de certificeringer der cirkulerer på internettet, så skal man efter vores opfattelse holde sig fra den. Din legepladsleverandør kender i de fleste tilfælde til udfordringen, og her må du forlange den rigtige rådgivning, så du ikke bruger ressourcer på mangelfulde løsninger.


 

Del og videresend gerne nyhedsbrevet, andre kan måske have fornøjelse af det.

Næste nyhedsbrev fra DANSK LEGEPLADSRENOVERING vil også handle om faldunderlag på legepladsen, denne gang om udstrækningen af stødområdet.

Vi håber, du kan finde anvendelse for nyhedsbrevet og ser meget gerne, at du sender os en kommentar om brevets anvendelighed. Pointen er jo den enkle, at vi begår dette skriv for legepladssikkerhedens og til syvende og sidst brugernes skyld.

  

DANSK LEGEPLADSRENOVERING er legepladsentreprenør og ekspert i legepladssikkerhed. Vi begår renovering, sikkerhedsarbejde og anlægsarbejde på legepladser, og vi er meget optagede af at aflevere et sikkert, gedigent og pænt stykke arbejde.

DANSK LEGEPLADSRENOVERING er medlem af Dansk Byggeri
DANSK LEGEPLADSRENOVERING har fået tildelt Den Grønne Smiley af Arbejdstilsynet
DANSK LEGEPLADSRENOVERING er medlem af Brancheforeningen for Legepladsinspektører
DANSK LEGEPLADSRENOVERING er medlem af Dansk Legepladsselskab
DANSK LEGEPLADSRENOVERING er AA-kreditvurderet af Bisnode

DANSK LEGEPLADSRENOVERING tager sig af rådgivning om sikkerheden på jeres legeplads. Vi har uddannet og DS-certificeret legepladsinspektør i huset, som rådgiver efter gældende standarder ifølge DS / EN 1176.

DANSK LEGEPLADSRENOVERING tager sig af legepladssikkerhed, vedligehold, reparation og udbedring af legepladser i samarbejde med blandt andet boligforeninger- og selskaber og kommuner.